Estat actual del mar

El medi marí a les Balears és un tresor en perill. Segueix sent un dels ecosistemes marins més rics de la Mediterrània, però està sota una fortíssima pressió que cal revertir. Les principals pressions són múltiples: la pesca professional i recreativa, la contaminació, la construcció arran de mar, la pressió demogràfica i nàutica, el canvi climàtic i les espècies invasores. El 88% de les zones de fons marí mostrejades presenten residus i en un 66% de les zones es van trobar plàstics al fons marí. El petroli és un dels problemes ja que els accidents i les col·lisions de petroliers provoquen abocaments de petroli molt importants. Les deixalles. Escampades per la superfície de l’aigua del mar i disperses al llarg de les platges, trobem deixalles, com ara plàstics, cartrons, xarxes de pesca abandonades, cordes, llaunes, ampolles, ets. Els principals culpables d’aquesta contaminació són les tripulacions dels vaixells que llencen les escombraries per la borda.

La fauna marina balear és de gran importància per diverses raons. En primer lloc és pel seu paper en els ecosistemes marins. Les espècies que habiten en les aigües de les illes tenen un paper fonamental en la cadena tròfica i en el manteniment de la biodiversitat. Per exemple, la posidònia és un hàbitat clau per a nombroses espècies marines i ajuda a protegir la costa de l’erosió.

És una font d’aliment per a la població local i per als turistes que visiten les illes. Els peixos, mariscos i altres productes de la mar són una part fonamental de la gastronomia balear i una dels senyals d’identitat de la regió.