Història del nostre mar

El mar Balear és un cos acuàtic situat en el mar occidental, rodejat per les Illes Balears i la costa est de la península ibèrica.

Els origens del mar Balear es remunten a millons d’anys enrere, durant el periòde del Terciari, com a resultat de la forta activitat tectònica. Diverses vegades el mar balear ha desaparegut degut a sequeres o glaciacions, però sempre ha tornat al seu estat natural.

La història del mar Balear, fortament relacionada amb les Illes, ha estat molt important per als principals imperis de la història de la mediterrànea. Al ser una població reduida, les Illes Balears van ser conquerides per mar diverses vegades per els fenicis, romans, cartaginesos, i àrabs. El mar Balear, ubicat entre Itàlia, França, la península Ibèrica i els països de la barberia va ser desitjat per molts dels majors imperis de la mediterrània degut a seva localització estratègica com a establiment de bases militars o creació de rutes comercials. Les Illes Balears eren un punt d’aturada de les galeres que portaven grans carregaments o ejèrcits de la mediterrània occidental.

Les primeres conquestes de les Balears arribaren al segle VIII a.c. per els fenicis, que derrotant les forçes dels foners autòctons, feren de les Illes el centre del comerç occidental. A partir del governament dels fenicis, les Illes es convertiren en territoris de guerra constant per el seu domini per part dels romans, genovesos i fenicis, fins que al segle III els romans juntaren les Illes pitiüses and Mallorca i Menorca per formar les Balears.

En l’edat mitjana, els mars de les balears foren dominats per les forçes aràbiques, que havien conquerit tota la península. Fins que al 1229 Jaume I d’Aragó protagonitzà la reconquesta de les Illes, ja que les considerava com a un punt estratègic per a la conquesta de altres Illes del mediterrani.

Durant l’Edat Moderna, el mar Balear va ser escenari de nombroses batalles navales i atacs de pirates i corsaris. Al segle XIX, amb l’arribada de la industrialització, l’activitat econòmica a les illes Balears es va diversificar, i es van desenvolupar indústries com la fabricació de calçat i la producció d’oli d’oliva, vi i tèxtils.

En l’actualitat, el mar Balear és un important destí turístic a causa de les seves platges i cales d’aigües cristal·lines, així com per la seva rica fauna marina i els seus restes arqueològics subaquàtics. A més, la pesca i l’aqüicultura segueixen sent activitats importants en l’economia de les illes Balears.

En resum, la formació del mar Balear es remunta a milions d’anys enrere, i la seva història està estretament lligada a la de les illes Balears i el seu paper com a base naval i comercial. Al llarg dels segles, el mar Balear ha estat escenari de nombroses batalles i ha estat testimoni d’importants canvis econòmics i socials, i avui dia continua sent un lloc de gran valor cultural, històric i natural.

Actualment el mar Balear és medi del que es nutreix el secotor més important de les Balears, el turisme. A l’estiu, turistes de tot el món es dirigeixen a les nostres Illes a disfrutar del clima i els paradissos naturals que ens dona el mar. El nostre mar és un medi de comerç on els ports més importants reben i envien grans vaixells cada dia. Per últim, el mar també és un medi d’oci per a les persones que practiquen esports aquàtics com la vela, el kayac, surf o simplement la natació.